Onze lofzang over Slovenië.

Read story
Jet Heijstek
read story

Het is hier zo ongelofelijk schoon!

In Italië vermaken we ons goed. Maar ook hier zijn we al bekend. En juist het onbekende geeft dat heerlijke avontuurlijke gevoel. Dus we gaan weer verder. Naar Slovenië. Hier zijn we allebei nog niet eerder geweest. En misschien is dat het. Misschien is dat de reden dat we Slovenië zo fantastisch vinden. Hoewel... de super blauwe rivieren, toffe wandelroutes, watervallen, oneindige Outdoor mogelijkheden, weidse bergmeren, grapefruit Radlers en de Bled Cream Cake. Het draagt er allemaal aan bij dat we Slovenië een topland vinden. En wat het meest opvalt; het is er zo ongelofelijk schoon! Je vindt er nog geen sigarettenpeuk op straat. Wat een verademing.

Bij een bezoek aan de hoofdstad Ljubljana parkeren we Toto ongemerkt voor het kantoor van het nationale Radiostation, Val 202. En als we na een dagje sightseeing op een terras neerploffen, krijgen we een Facebook bericht van een DJ die onze auto heeft zien staan. Ze wil graag meer weten over onze reis. Uiteraard vertellen we daar graag over. Het wordt een speedbezoek waarin we een interview geven, een rondleiding krijgen en in de studio kijken waar live wordt uitgezonden. Precies zestig minuten later staan we weer buiten. Een paar dagen later wordt ons item uitgezonden. Benieuwd? Je kunt het hier terug luisteren.

Kroatië

Wanneer we de meeste Sloveense highlights gezien hebben is het weer tijd om door te reizen. Kroatië is het volgende land waar we doorheen gaan. Het verschil tussen Slovenië en Kroatië merken we direct. Het toeristische hoogseizoen is inmiddels in volle gang en met name aan de Kroatische kust is dat te merken. Hele straten kunnen afgehuurd worden. In elke tuin staat wel een bordje: ‘appartement to rent’.

De Kroaten kijken ons met eurotekens in de ogen aan en op de stranden is het zoeken naar een vrije plek om te zonnen en te picknicken. Als we tijdens een wandelroute bij de Plivitsche meren een halfuur stilstaan omdat iedereen met dezelfde waterval op de foto wil, zijn we er klaar mee. Ietsje minder mag wel.

Daarom reizen we door naar de rustigere delen in het Oosten en Zuiden van Kroatië. Chiel heeft sinds ons vertrek uit Nederland nog niet gesurft, maar heeft van een toffe Kitespot gehoord in Neretva. Bij aankomst zien we een aantal campertjes langs de waterkant staan en als we vragen ‘hoe het met de wind is’, worden we direct opgenomen in onze Kitesurf familie. Met drie stellen een vader en een dochter hebben we een fantastische tijd op deze plek. We eten samen, spelen (drank)spelletjes en hebben de grootste lol (iets met skinny dipping). Als er geen wind is, wakeboarden we op de rivier, achter de Defender en als het wel waait is iedereen, zelfs Jet, op het water te vinden.

Story tags: