Onze Land Rover 110, Toto

Read story
Jet Heijstek
read story

Toto. Onze knappe Land Rover Defender uit 2001. Wat een plezier om met zo’n auto te reizen. In de voorbereidingen van onze reis ontdekte we al dat Land Rover niet zomaar een auto is. Het is een lifestyle. Niet dat wij ons daar nou zo direct aan verbonden voelden, maar het is er wel. Zo is Toto alleen maar in Nederlandse workshops geweest waar énkel met Land Rover gewerkt wordt. Zelfs de hond van de garagehouder heet er naar een bekend Land Rover model: Ninety.

Over lifestyle gesproken...!

Ook onderweg trekt de auto veel aandacht. Mensen steken hun duimen omhoog, roepen ‘nice car’ of kijken nog eens extra achterom. In Italië ontmoette we de voorzitter van de lokale Land Rover club, die zelf een verzameling Land Rovers naast zijn huis had staan en ons vriendelijk uitnodigde om in zijn achtertuin te kamperen. Over lifestyle gesproken...! En op iedere camping of slaapplaats zijn er altijd wel een paar geïnteresseerden die even komen kletsen ‘vanwege de auto’.

Al die aandacht is natuurlijk leuk, maar het gaat er natuurlijk om dat Toto ons in Afrika brengt. Het liefste in Kaapstad. We hebben de nodige tijd en aandacht in de voorbereiding gestopt: alles om zo zeker mogelijk op reis te gaan. En, we keep our fingers crossed, maar tot nu toe rijdt Toto als een zonnetje.

Maar helemaal naar Afrika rijden heeft ook een keerzijde. Een uitstoot van 1 op 10 is natuurlijk niet heel milieuvriendelijk en sluit daarmee ook niet aan op ons global warming project: Africa Alive. En dat vinden we jammer. Toto kreeg niet voor niets zijn naam vanwege het nummer Africa: “Bless The Rains Down In Africa”. Maar met een Tesla gaan we er niet komen en als we zouden gaan fietsen zijn we nog veel langer onderweg. Daarbij kunnen we met deze auto op plekken komen waar we de kans hebben om portretten te maken van mensen die ons kunnen leren wat de invloed van klimaatverandering is. Op die manier willen wij toch ons steentje bijdragen.

One life, live it!

En of wij inmiddels al om zijn naar de Land Rover lifestyle? Misschien. We houden in ieder geval wel van hun slogan: one life, live it!

Story tags: