De start van onze reis naar Zuid-Afrika!

Read story
Jet Heijstek
read story

Yes, we're off!

In februari maakten we de keuze om met de auto van Nederland naar Zuid-Afrika te rijden. We hadden net ons huis verkocht en Chiel zou een week gaan kitesurfen in Marokko. Vlak voor zijn vertrek las hij een blog van iemand die met een 4x4 naar Kaapstad was gereden. Vet. En dat vond ik ook! Afrika, en met name Zuid-Afrika, heeft ons altijd al getrokken. Beide hebben we er een tijdje gewoond en we waren zeker van plan om terug te gaan. En nu lijkt het ervan te komen. Het avontuur trekt ons.

Allemaal 'hoofdpunten; van een super lange to-do list. Maar we doen alles stap voor stap. Procentje voor procentje.


Als Chiel in Marokko een aantal mensen spreekt die aan de westkant van Afrika aan het ‘overlanden’ zijn, wordt het ineens serieus. Uiteindelijk geven onze reislustige vrienden, Marieke & Wouderick, het laatste duwtje in de rug. We besluiten: we gaan ervoor.
Daarmee geven we direct het startschot aan een hectische tijd van voorbereidingen. Want: auto, route, veiligheid, gezondheid, werk, verhuizen, financiën, visums, verzekeringen, afscheidsfeestjes. Allemaal ‘hoofdpunten’ van een super lange to-do list. Maar we doen alles stap voor stap. Procentje voor procentje.

defender 110

Genieten van ieder moment!


De aanschaf van een auto is één van de eerste dingen die we van onze to-do afstrepen. We kiezen voor een knappe Land Rover Defender uit 2001. Deze auto is al eens gebruikt voor rallies en heeft daarmee al wat preparaties die wij goed kunnen gebruiken. Met zo’n auto is het in ieder geval mogelijk om Kaapstad te bereiken. Maar met alleen de aanschaf van een auto ben je er nog lang niet.

Alles in de auto wordt grondig gecheckt en geüpdatet bij Landreiziger. En het lijkt wel of alles een beurt kan gebruiken. Onder het dashboard hebben een aantal elektra kabels zelfs brandplekken veroorzaakt. Shit! Alle kabels moeten eruit, wat ook betekent dat de kasten opnieuw ingebouwd moeten worden. Alle mogelijke hulp wordt ingezet en elke minuut vrije tijd zit in de auto. We stoppen pas als we nieuwe kasten, elektra, water en een koelkast hebben. Een grote motorische beurt wordt twee weken voor vertrek uitgevoerd door Bas4Cars. En na een laatste 4x4 training bij Harrie Schouten lijken we er klaar voor te zijn.

Maar met alleen de aanschaf van de auto ben je er nog lang niet.

Cape Town, here we come!

Het laatste weekend in Nederland vieren we ons afscheidsfeestje bij Strandpaviljoen Aloha. En dan ineens is het 2 juli.

12.00 uur precies. We rijden de Meezendreef uit. Tanken snel de auto af bij Autobedrijf Hazet en geven onze vrienden Arnoud & Sam nog een dikke knuffel. Dan draaien we de A15 op richting Nijmegen. Bij tankstation Knuvelkes (Knuffel & Kus) in het zuiden van Limburg, zeggen we de ouders van Chiel gedag. Zij vieren hun vakantie in Limburg. Wij passeren onze eerste landgrens.

Story tags: