Botswana, één groot wildpark.

Read story
Jet Heijstek
read story

De eerste stop in Botswana is er een voor in de boekjes. In Nederland wisten we al dat we op deze plek wilden verblijven. De campsite ligt namelijk naast een waterhole waar de olifanten komen drinken. En de buffels. En de zebra’s. Maar het aller vetste aan deze plek is de bunker waardoor je op twee meter afstand van de waterhole komt. Je kunt de dieren hier bijna aanraken. Als we aankomen zien we de eerste Ellies al staan. We hebben er tijdens onze reis al honderden gezien, maar zo dichtbij zijn we nog niet geweest. Het is zo vet dat we twee dagen blijven. Naast een beetje sporten, koken en de vele potjes Beverbende zitten we uren naar de waterhole te kijken. Hier krijgen we geen genoeg van. En daarom is de volgende stop een vergelijkbare plek. Maar daar zien we de olifanten vanuit het zwembad. Verschil moet er toch wezen.

Botswana is eigenlijk een groot wildpark. De kans dat je onderweg wilde dieren tegenkomt is heel reëel. De wegen zelf zijn saai. Rechtuit en niks te zien. Behalve dan af en toe een giraffe, struisvogel of olifant die oversteekt. Het land is ook super uitgestrekt. Het is bijna veertien keer groter dan Nederland. Toch wonen er maar twee miljoen mensen. En 130.000 olifanten. De grootste olifantenpopulatie van Afrika. En met één van die olifanten krijgen we het aan de stok.

Wij en de olifant...

Na twee relaxte dagen in Maun gaan we weer op safari. De parken moeten hier heel bijzonder zijn, dus vertrekken we richting de Okavango Delta waar we drie verschillende parken bezoeken. Khwai, Xakanaxa en Savuti. Op de eerste dag zien we niks. Het aantal dieren is op twee handen te tellen. Een tegenvaller, maar met nog twee dagen voor de boeg blijven we positief. ‘s Avonds duiken we op tijd onze tenten in, want voor de safari’s staan we vroeg op. Maar na een paar uur worden we ruw verstoord in onze slaap. Naast onze tent wordt een grote tak uit de boom getrokken. We worden wakker van het geluid dat meer klinkt alsof er een hele boom omvalt. Verschrikt pakken we een zaklamp en schijnen naar buiten. Voor onze auto blijkt een grote mannetjes olifant te staan. Hij staat zo dichtbij dat we alleen zijn rug zien die boven onze daktent uittorent. Met veel kabaal staat hij de tak, die hij zojuist uit de boom heeft getrokken, op te eten. Dat is op zich prima, maar wat als hij zo aan een volgende tak wil beginnen? En wat als hij die bovenop onze auto of zelfs onze tent laat vallen? Nee, we liggen helemaal niet lekker meer. Zeker omdat we weten dat er verder niemand om ons heen is. De campsite waar we slapen ligt ergens midden in het park en we zijn de enigste bezoekers. Er is ook geen hek dat ons beschermt tegen andere dieren. Na een half uur lijkt de olifant er genoeg van te hebben. En in plaats van dat hij een volgende tak uit de boom trekt, loopt hij rustig weg. Nu maar weer slapen dan...

De volgende morgen zien we pas echt hoe dicht de olifant naast de auto stond. Zijn voetsporen staan duidelijk in de grond en de overblijfselen van de tak liggen verspreid over een paar meter. Als we om ons heen kijken zien we honderden bomen staan. Waarom koos die olifant nou juist voor deze tak?

Wat een beauty!

Na de teleurstellende safari van gisteren, worden we nu beloond. Als we net wegrijden van de campsite komen we een luipaard tegen. Eindelijk! Hij loopt voor ons op de weg. Heel relaxt. We kunnen hem een tijdje blijven volgen en proberen mooie shots te maken. Naast het luipaard dat we maar kort in Ngorongoro zagen, hebben we deze goed in beeld. Een echte beauty! Als we verder rijden zien we nog veel meer. We rijden dwars door een grote zebra migratie. Overal waar we kijken zien we dieren. Zebra’s, olifanten, wildebeesten, buffels en impala’s. Verderop spotten we twee prachtige mannetjes leeuwen. We kunnen heel dichtbij komen. Ook verder op de weg worden we verrast door vrouwtjes leeuwen die in een boom klimmen. Het kan niet op. Deze safari is zeker geslaagd!

Als we het park uitrijden staan we zo goed als op de grens met Namibië. Voorlopig laten we Botswana achter ons. Maar voordat we in Zuid-Afrika zijn willen we nog een keertje terug. To be continued.

Story tags: